Folosirea protectiei solare inca ramane a fi tabu pentru unele persoanele si se mai crede ca protectia solara se foloseste doar la mare. Stop!
Odata cu devoltarea accelerata a industriei, stratul de ozon, care asigura o bariera de protectie de raze UVA si UVB este din ce in ce mai vulnerabil, iar razele ajung direct pe pielea noastra cauzand o serie de probleme de piele, cea mai majora fiind cancerul de piele. Razele UVA si UVB sunt de fapt un tip de radiatii electromagnetice pe care le emana soarele. Lungimea lor de unda se masoara in nanometri si in functie de aceasta ele sunt de mai multe categorii:
UV Vacuum ( 100-200 nm), UVC ( 200-290 nm blocate de stratul de ozon), UVA (315- 380 nm) si UVB (290-315 nm). Atat cele UVA cat si cele UVB ajung pe pamant si afecteaza corpul uman si obiectele, insa o diferentă intre ele exista:
Razele UVA – pot afecta ADN-ul celulelor de la nivelul pielii fiind asociate cu daune aduse acestora pe termen lung, precum aparitia ridurilor si îmbatranirea pielii. Tot acestea pot fi responsabile si pentru dezvoltarea unor boli la nivelul pielii precum cancerul de piele.
Razele UVB – fac tot ceea ce fac si razele UVA doar ca acestea sunt mai puternice si sunt principalele responsabile pentru arsurile solare.
Odată ce stim ce sunt si care e diferenta dintre ele, mai trebuie să tinem cont si de existenta unor anumiti factori care pot determina intensitatea acestor raze ultraviolete, factori pe care ar trebui sa ii luam în considerare de fiecare data cand programam o expunere la soare.
Cea mai importanta caracteristica este tipul de piele –sunt persoane care se bronzeaza extrem de rapid si sunt persoane care la soare se inrosesc si pot avea arsuri solare. De obicei persoanele cu tenul mai deschis la culoare, persoanele blonde sau roscate, sunt mai sensibile cand este vorba de felul in care corpul lor reactioneaza si este afectat de ultraviolete. La polul opus, persoanele cu tenul mai inchis au o piele ce are capacitatea de a se proteja mai bine impotriva efectelor razelor UV.
O alta cauza importanta este perioada anului, conditiile meteo, momentul zilei, in anumite perioade indicele UV este mai mic iar alteori mai mare, in functie de conditiile meteo si anotimp. De exemplu vara, la ora 13 :00 soarele poate atinge un indice UV de 9-10 , iar asta inseamna ca e nevoie de SPF50+ a fi aplicat pe ten, evitand expunerea directa la soare. Alteori cand timpul este ploios, toamna, indicele UV este mai redus, insa asta nu inseamna ca nu utilizam SPF, putem reduce factor de protectie de SPF20, SPF30.
Dar, ce este indicile UV?
Indicele UV solar mondial sau indicele UV exprima intensitatea masurata sau prognozata de radiatii ultraviolete (UV) receptionate de la soare intr-un anumit loc si intr-o anumita zi. In multe tari, in special in timpul verii, prognozele meteorologice informeaza zilnic publicul larg cu privire la intensitatea soarelui si la nivelul de protectie solara necesar. Numeroase prognoze meteorologice disponibile online includ informatii despre indicele UV.
Indicile UV pe parcursul zilei variera in functie de perioada zilei, daca dimineata poate fi indivele 1, peste o ora poatre deveni 4. Din acest motiv, indiferent de timp, aplicam protectie solara.Protectia solara, in prezent are un impact mult mai major decat credem noi. Cu ajutor ei putem evita aparitia petelor pigmentare, melasmei, accentuarea pistruilor, melanoame, cancer de piele, riduri premature precum. Daca te mai intrebi de ce este nevoie de protectie solara, ai toate motivele sa incepi chiar de acum utilizarea acestea. Nu uita, o piele sanatoasa, e o piele frumoasa!