Ce sunt semnele post-acne?
Cicatricile acneice sunt semne cauzate de afectarea pielii din cauza leziunilor inflamatorii tipice patologiei acneei: puncte albe sau negre (comedoane), coșuri sau pustule, care conțin puroi.
Dacă sunt tratate în timp util, aceste leziuni ale pielii nu lasă urme, deoarece pielea are capacitatea de a se regenera și de a remedia în mod natural deteriorarea pielii. Cu toate acestea, atunci când componenta inflamatorie a acneei degenerează, are o durată prelungită sau este agravată de infecții, epiderma (cel mai superficial strat al pielii) nu este capabilă să înlocuiască zonele cu cicatrici care în acest fel vor căpăta un aspect format din valuri. Zonele cele mai afectate de cicatrici sunt cele în care apare de obicei acneea: fața, dar și umerii și spatele.
De ce se formează pete post-acneice și cum să le recunoaștem?
Deși poate părea că ai de-a face cu același tip de pete tot timpul, există de fapt două tipuri de pete care pot apărea pe față după acnee: eritemul post-inflamator (PIE) și hiperpigmentarea post-inflamatoare (PIH).
Toate impuritățile (precum mușcăturile de insecte, tăieturile, erupțiile cutanate) sunt de fapt inflamații ale pielii. Se recunoaște după suprafața umflată și roșeața pielii care însoțește acneea, cosurile sau porii înfundați. Acesta este modul în care corpul nostru luptă împotriva infecțiilor, bacteriilor și virușilor.
Cu toate acestea, chiar și atunci când coșul se usucă, dispare sau este extras cu grijă, nu toate semnele de inflamație dispar odată cu el. Ceea ce rămâne este un eritem sau roșeață post-inflamator, care este un semn clar că organismul nostru încă lucrează din greu la vindecarea rănii lăsate de coș. Face acest lucru prin trimiterea mai multor celule sanguine la rană pentru a accelera vindecarea, ceea ce face pielea roz sau roșie. O roșeață care este deosebit de evidentă pe tenurile mai deschise.
Roșeața post-inflamatoare poate fi agravată prin spargerea agresivă a coșurilor, zgârierea sau strângerea rănii sau folosind exfoliații dure. Toate acestea prelungesc vindecarea pielii și încurajează răspunsul ei natural pentru a trimite și mai multe celule sanguine la leziune. Rezultatul este o roșeață și mai intensă și mai persistentă. Uneori, petele roșii pot dura de la trei luni la un an. Tratarea agresivă a pielii poate stimula și apariția unui alt tip de pete de acnee: hiperpigmentarea post-inflamatoare.
Corpul nostru răspunde și la inflamația pielii prin creșterea producției de melanină, un protector natural al pielii. Oriunde detectează daune, începe să trimită doze mari de melanină, care se transformă într-o pată roșu închis, maro sau chiar violet. Și de aici și hiperpigmentarea post-inflamatoare.
Cel mai frecvent apare pe tenul mediu spre închis la culoare. Mai multă acnee este legată de inflamație. Cu cât straturile pielii implicate sunt mai adânci și cu cât inflamația este mai mare, cu atât petele vor fi mai întunecate. De aceea acneea chistica lasa pete foarte întunecate și persistente, în timp ce coșurile superficiale dispar fără a lasa prea multe urme.
Deoarece hiperpigmentarea post-inflamatoare este o pată cauzată de producția crescută de melanină, expunerea la soare poate agrava și mai mult culoarea acestei imperfecțiuni și poate preveni estomparea acesteia. Acesta este motivul pentru care este esențial să folosiți zilnic o protecție solară eficientă tocmai pentru a preveni petele. Alte tratamente pe care le recomandăm pentru a gestiona ambele tipuri de pete de acnee vor fi discutate mai jos.
Altruist, gamă largă de produse SPF de calitate înaltă.
Înainte de a decide cum să interveni, verifică întotdeauna cu ce tip de pată ai de-a face.
Cum putem vindeca semnele post-acne?
Tratamente pentru cicatrici superficiale: „Cu cât cicatricile sunt mai superficiale, adică au deteriorat doar stratul superior al pielii, cu atât va fi mai ușor să le îndepărtați complet.
În aceste cazuri, pot fi indicate unele tratamente, precum:
Peeling, adică aplicarea pe față a unor substanțe chimice și acide (în special acid glicolic sau salicilic) care generează exfolierea accelerată și stimularea dermei, pentru a favoriza reinnoirea celulara.
Cele mai folosite și eficiente aciduri sunt:
Acid glicolic, este un alfa hidroxi acid (AHA), printre cele mai utilizate. Adesea, un singur tratament este suficient pentru a oferi pielii un aspect mai proaspăt și mai luminos.
Clik aici, și găsiți multe produse care au la bază Acidul Glicolig.
Acid salicilic, este un acid puternic, un beta hidroxi acid (BHA), care este folosit pentru tratarea acneei și îmbătrânirii pielii.
Clik aici, și găsiți multe produse care au la bază Acidul Salicilic.
Acid mandelic, este un acid pentru peeling superficial, este un derivat din migdale.
Clik aici, și găsiți multe produse care au la bază Acidul Mandelic.
Retinol (forma acidă a vitaminei A), este foarte renumit datorită efectului său punernic anti-rid, ajuta la diminuarea ridurilor fine, a petelor pigmentare dar și stimulează sinteza de colagen.
Clik aici, și găsiți multe produse care au la bază Retinol.
Pentru înalbirea petelor post-acne, mai sunt recomandate și urmatoarele produse:
Seruri cu Vitamina C, întinerește, reduce pigmentarea și îmbunătățește culoarea tenului, restabilește fibrele de colagen.
Clik aici, și găsiți multe produse care au la bază Vitamina C.
Niacinamide, ajuta pielea să se mențină netedă și în timp au proprietatea de a micșora aspectul porilor.
Clik aici, și găsiți multe produse care au la bază Niacinamidă
Atenție! Utilizarea SPF-ului este obligatorie mai ales în timpul tratamentelor cu acizi!